maandag 22 oktober 2012

Als laatste activiteit van onze bioweek gingen we de slakkenkwekerij in Namen bezoeken. Sinds 1978 is deze al gespecialiseerd in het kweken en bereiden van slakken. Ze kweken niet alleen slakken, maar ook oude groenten zoals bijvoorbeeld pastinaak, aardpeer, peterseliewortels … en verkopen deze aan de OK winkels. Sinds tientallen jaren zijn de escargots een echt lekkernij geworden hier in België! Als eerste legde hij ons uit hoe slakken zich voortplanten, zo leerden we dat slakken tweeslachtig zijn en dus zowel zaadcellen als eicellen hebben, de paring duurt 6 uur, en na dit steken ze hun hoofd in de grond waar ze eieren leggen. Ze leggen zo'n 100 à 150 eieren.
De slakken hebben graag donker en vochtigheid, daarom zitten ze de hele tijd buiten. Ook leerden we hoe slakken zich verdedigen tegen vogels bijvoorbeeld. Ze verdedigen zich door het slijm, dat gemaakt is door kalk, dit maakt mogelijk dat ze op de muren kunnen kruipen zonder er af te vallen.
We kregen een korte film te zien over hoe ze slakken verwerken en als laatste mogen we zelf proeven!

Axelle en Coby (4Bio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten